Szigeteljen nem éghető lapokkal

Szigeteljen nem éghető lapokkal


 

Szigetelés, szigetelő lap

 

 

  

MASTERCLIMA, vagy új nevén: Promatect MC

 

 

 

Sokoldalúan alkalmazható száraz szigetelő lemez.

Felhasználási terület: penészes és nedves falszerkezetek, panellakások, műemlék épületek végleges belső szigetelésére. 

 

Előnyei

falfelületek penészedésének végleges megszüntetése

egészségkárosodást okozó penészgomba-telepek végleges eltávolítása 

nedvesség okozta károk helyreállítása

a lakótér klímájának javítása

fűtési költségek csökkentése 

természetes, egészségre ártalmatlan építőanyag

 

A Masterclima könnyű, száraz szigetelő lemez. Különleges tulajdonságai miatt itatóspapírhoz hasonlóan szívja fel a falszerkezet nedvességét, azt térfogatváltozás és kicsepegés nélkül tárolja (a 25 mm vastag lemez négyzetméterenként kb. 21 liter vizet!), majd a belső térbe párologtatja. A nedves felületekre ragasztott Masterclima lemez a falszerkezetet kiszárítja és tartósan szárazon tartja.

A Masterclima száraz szigetelő lemez tartós védelmet biztosít nedves és rosszul szigetelt falszerkezeteken megtelepedő gombás fertőzésekkel szemben. Különleges tulajdonságain kívül lúgos kémhatása is ezt a hatást segíti.

Olyan épületekben, ahol esztétikai vagy műemlékvédelmi okok miatt nem készülhet külső oldali homlokzati hőszigetelés, vagy nedvesek a falak, a Masterclima belső oldali hőszigetelésként a épület hővédelmét javítja, illetve a falszerkezetet kiszárítja.

 

Feldolgozhatóság

A Masterclima száraz szigetelő lemez 1000x500 mm-es táblaméretben, 25 ill. 50 mm vastagságban kerül forgalomba. Akár belső oldali hőszigetelés, akár penészgomba fertőzés elleni védelem céljából kerül alkalmazásra, közvetlenül ragasztással kell a falfelületre erősíteni. Mechanikai rögzítésre nincs szükség. A falfelületet a ragasztáshoz elő kell készíteni, a penészes felületeket célszerű gombaölő folyadékkal kezelni.

A szigetelő lapok felragasztásához csak gyárilag előkevert, cementbázisú, bevizsgált és engedélyezett ragasztóanyagot szabad használni. Csak a páraáteresztő ragasztó használata biztosítja a kedvező szigetelő hatást: ilyen pl. az LB-Knauf gyártmányú ragasztótapasz. A ragasztómasszát fogazott spatulyával kell a teljes felületre felhordani, majd az így kialakult ragasztóágyba kell a szigetelő lapokat belenyomni. A lapok érintkezési felületeit is ezzel a ragasztóval kell bekenni. A rögzített szigetelő lapok felületét a ragasztótapasz hígított változatával kell átsimítani, simára glettelni.

Az érintkezési fugákat szükség esetén kb. 5 cm széles rögzítő üvegháló szalaggal lehet egymáshoz erősíteni a glettelés előtt vagy során.

Az utolsó művelet a Masterclima lapokkal készült szigetelés felületkezelése. Erre a célra csak olyan festékeket ill. tapétát szabad felhasználni, melyek páraáteresztőek: ilyen pl. a mész- ill. szilikátfesték vagy az ún. könnyű üvegszövet alapú tapéta. Nem használható diszperziós (latex) alapú festék ill. műanyag tapéta.

Masterclima száraz szigetelő lemez fontosabb műszaki jellemzői

 

Méretei Tömeg (kg/m2)                              Egy lap tömege (kg)

1000x500x25 mm 7,2-8,2                           3,6-4,1

1000x500x50 mm 14,4-16,4                        7,2-8,2

Testsűrűség 300 kg/m3 ą 10%

Páradiffúziós ellenállási szám (?) 4,5-5,9 a vastagságtól függően

Pórustartalom (nyitott cella) legalább 80%

Kémhatás (pH) 10,0-11,0

Vízfelvétel legalább 250 tömeg%

Hővezetési tényező kb. 0,065 W/mK

Éghetőség A1, nem éghető

Információ: masterclima@masterclima.hu

 

 

 

Szigetelő 

Szigetelés 

Falszigetelés 

Nedves falak szigetelése 

  

Sokoldalúan alkalmazható száraz szigetelő lemez. 

Felhasználási terület: penészes és nedves falszerkezetek, panellakások, műemlék épületek végleges belső szigetelésére. 

A Masterclima  (Promatect MC) könnyű, cellulózszállal erősített kalciumszilikát alapú száraz szigetelő lemez. Különleges tulajdonságai miatt itatóspapírhoz hasonlóan szívja fel a falszerkezet nedvességét, azt térfogatváltozás és kicsepegés nélkül tárolja (a 25 mm vastag lemez kb. 21 liter vizet!), majd a belső térbe párologtatja. A nedves felületekre ragasztott Masterclima (Promatect MC) lemez a falszerkezetet kiszárítja, és tartósan szárazon tartja. 

Szigetelő 

Szigetelés 

Falszigetelés 

Nedves falak szigetelése 

A Masterclima (Promatect MC) száraz szigetelő lemez tartós védelmet biztosít nedves és rosszul szigetelt falszerkezeteken megtelepedő gombás fertőzésekkel szemben. Különleges tulajdonságain kívül lúgos kémhatása is ezt a hatást eredményezi.  

Olyan épületekben, ahol esztétikai vagy műemlékvédelmi okok miatt nem készülhet külső oldali homlokzati hőszigetelés, vagy nedvesek a falak, a Masterclima (Promatect MC)belső oldali hőszigetelésként az épület hővédelmét javítja, illetve a falszerkezetet kiszárítja. 

Szigetelő 

Szigetelés 

Falszigetelés 

Nedves falak szigetelése 

A Masterclima (Promatect MC) száraz szigetelő lemez 1000 mm x 500 mm-es táblaméretben, 25 ill. 50 mm vastagságban kerül forgalomba. Akár belső oldali hőszigetelés, akár penészgomba fertőzés elleni védelem céljából kerül alkalmazásra, közvetlenül ragasztással kell a falfelületre erősíteni. Mechanikai rögzítésre nincs szükség. A falfelületet a ragasztáshoz elő kell készíteni, a penészes felületeket célszerű gombaölő folyadékkal kezelni. 

Szigetelő 

Szigetelés 

Falszigetelés 

Nedves falak szigetelése 

A szigetelő lapok felragasztásához csak gyárilag előkevert cementbázisú, bevizsgált és engedélyezett ragasztóanyagot szabad használni. Csak a páraáteresztő ragasztó használata biztosítja a kedvező szigetelő hatást: ilyen pl. az LB-Knauf gyártmányú ragasztótapasz. A ragasztómasszát fogazott spatulyával kell a felületre felhordani, majd az így kialakult ragasztóágyba kell a szigetelő lapokat belenyomni. A lapok érintkezési felületeit is ezzel a ragasztóval kell bekenni. A rögzített szigetelő lapok felületét ugyanezzel a ragasztótapasszal kell átsimítani, simára glettelni.  

Szigetelő

Szigetelés

Falszigetelés

Nedves falak szigetelése

Az érintkezési fugákat szükség esetén kb. 5 cm széles rögzítő üvegháló szalaggal lehet egymáshoz erősíteni a glettelés előtt vagy során.

Az utolsó művelet a Masterclima (Promatect MC)lapokkal készült szigetelés felületkezelése. Erre a célra csak olyan festékeket ill. tapétát szabad felhasználni, melyek páraáteresztőek, azaz lélegző tulajdonságúak: ilyen pl. a mész- ill. szilikátfesték vagy az ún. könnyű üvegszövet alapú tapéta. Nem használható diszperziós (latex) alapú festék ill. műanyag tapéta.

 

Információ:

masterclima@masterclima.hu

 

 

 

 

 

Egészség és komfort Masterclimával Új néven: 

Promatect MC-vel

 

 

 

 

Hatásai jól ismertek: egyrészt a költséges felújítási igény és a gyakran kényszerű használatkiesés ? pl. lakhatatlanná válik a lakás -, másrészt a megváltozott beltéri klímaviszonyok, a kellemetlen szag és a megjelenő egészségkárosító gombatelepek miatt.

E kellemetlen hatások elkerülése ill. megszüntetése érdekében egyre sürgetőbbé vált az ellenük való hatásos fellépés. Hazánkban különösen fontossá vált a kérdés, mivel az elmúlt évtizedekben több százezer iparosított technológiával készült lakás épült (PANELHÁZ) és ezek nagy részében ? hőszigetelési hiányosságok ? miatt elsősorban a homlokzati és a csatlakozó falfelületeken nedvesedés, majd gombásodás (így pl. zöld ecsetpenész (penicillium glaucum) és fekete penész (aspergillus niger) telepek) alakultak ki.

A páralecsapódás és a nedvesedés számtalan tényező együttes hatásának ?köszönhető?.

ígynem kellően hőszigetelt külső falak,

 

A falak hőhíd hatásai

anyag szerinti hőhidak a falszerkezet inhomogenitásai miatt

forma szerinti hőhidak (sarkok, fal, födém, erkélylemez, nyílászáró

csatlakozások)alacsony vagy magas belső hőmérséklet

magas páratartalom

a filtráció, a szellőzés, a szellőztetés hiánya stb.

 

A károsodások megszüntetése és megelőzése érdekében a Promat fejlesztő mérnökei egy új, hatásaiban igen kedvező belső, páragazdálkodásra és egyben szigetelésre alkalmas száraz szigetelő burkolólemezt fejlesztettek ki. A szigetelőlemez a páralecsapódásból keletkező vizet kapillárisaiban felszívja, tárolja, majd a megváltozott klimatikus viszonyok mellett (szellőztetés) leadja. Ez a MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) nevű kalcium-szilikát alapú, ún. száraz ?szigetelőlemez?, amely kapillárisaiba saját tömegének 3,5-szeresét kitevő vízmennyiséget képes felvenni, tárolni, majd alakváltozás és minőségromlás nélkül képes azt ismét leadni és kiszáradni.

 

Ha ezt a lemezt a nedves, gombás falra speciális ragasztóval rögzítjük, akkor közvetlen kapcsolat alakul ki a két felület között. A MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC)

  ?szigetelőlemez? kapilláris-tömege mind a levegőből, mind a falból felszívja a vizet, de abból gravitáció útján nem távozik el, nem csöpög ki belőle, így a függőlegesen a falra erősített lemezek alatt nem keletkezik víztócsa. A szigetelőlemezből száraz légállapot esetén párolgással távozó vízpára egyúttal kedvezően befolyásolja a központi fűtésű lakások levegőjének páratartalmát is.

 

A MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) szigetelőlemez kémhatása lúgos, pH értéke 10-10,2 ? mely körülmények között az említett gombafélék már nem élnek meg és nem szaporodnak.

 

A MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) lemezeket (amelyek mérete 1250x1220x25 mm vagy 1000x500x25 mm), egymáshoz illesztve kell a falfelületre ragasztani (csak speciális ragasztóval!). A lemezek csatlakozási egyenetlenségeit a ragasztóba ágyazott üvegszövethálóval egyenlítik ki, ill. erre a ragasztóból készített, ugyancsak speciális gletteléssel kell a felületet festésre, tapétázásra előkészíteni.

Fontos! Csak páraáteresztő tulajdonságú ragasztót, festéket és tapétát szabad a rendszerhez használni, műanyagtartalmú ragasztók és műanyag tapéták nem megfelelőek, mivel a MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) nedvességforgalmát akadályozhatják.

Ha az így elkészített belső szigetelésű, nedves, gombás lakásokat az emberi igényeknek megfelelő mértékben szellőztetik, a káros hatások rövid idő alatt megszűnhetnek.

A 25 mm vastag MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) szigetelőlemez hőszigetelő hatású is. Egy k = 1,1 W/m2K értékű, gyenge hőátbocsátási tényezőjű külső fal belső oldalára szerelve a 25 mm-es MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) lemezt, a fal hőátbocsátási tényezője az elnyelt nedvességtartalom függvényében 10-30 százalékkal csökken, azaz javul.

A MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) lemez alkalmazásával a fal belső felületi hőmérséklete is emelkedik, így a falfelület ?hidegérzete? csökken.

Az elmúlt hónapokban több házgyári lakásban készítettünk referencia felületeket, így Székesfehérváron, Budapesten, Miskolcon és Győrött. Az eddigi tapasztalatok alapján az eredmények kiválóak (Drezda hasonló ?panelházaiban? már évek óta sikeresen alkalmazzák a MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) szigetelést).

Felületképzési kísérleteket végzünk belső, vékonyvakolat felhordásával is, ahol a csatlakozási hézagokat üvegszálas hézagoló szalaggal erősítjük. Természetesen itt is szigorúan figyelembe vesszük a rendszer nedvességforgalmát.

Az évtizedekkel korábbi B-30-as falazóelemekből készült lakások nedvesedését és gombásodását megszüntető referenciát is készítettünk.. A kivitelezéseket gyakorlott festő, burkoló és tapétázó szakemberek is elvégezhetik.

További információ: masterclima@masterclima.hu


 

 Tapasztaljuk, hogy a bevizsgált rendszerragasztó az LB-Knauf ?ragasztótapasz?
 (nem keverendő össze a ragasztóhabarccsal és egyéb ragasztókkal) helyett több cég hasonló nevű, olcsóbb ragasztót ad, vagy ajánl.
Felhívjuk a tisztelt felhasználók figyelmét, hogy az ÉMI   vizsgálat is az említett anyagot javasolja.
Más ragasztót minden felhasználó csak saját felelősségére alkalmazza, annak tudatában, hogy ez esetben  nem garantált a szigetelés  szakszerű működése.
Igyekszünk az LB Knauf ragasztótapasz árát olyan szinten tartani, hogy  ne jelentsen lehetetlen költséget senkinek.
Szükséges hangsúlyozni, hogy minden reklamációt és problémát, mely ?más? ragasztó alkalmazása miatt merül fel (esetlegesen) el kell hárítanunk.
 
2015. augusztus 27-én egy zsák (25 kg) LB Knauf ragasztótapasz ára mindössze 2856.- Ft + Áfa