Szellőzőcsatorna (önálló) Promatec lapokból

Szellőzőcsatorna (önálló) Promatec lapokból


TŰZVÉDELEM

Önálló szellőzővezeték  90 perc (tájékoztató anyaga)

Általános ismertetés

 

PROMATEC-AD lapból, (d = 40 mm) kialakítandó  A PROMATECT- szellőzővezeték teljesíti a DIN 4102-6 szerinti L 90 tűzállósági határértékű, önálló szellőzővezetékekre és a DIN V 18232-6  szerinti füstelvezető vezetékekre előírt valamennyi követelményt. Más szóval. Csak a lapokból kialakított  szellőzővezetékhez nem kell fém ház.

 

A csekély, mindössze 40 mm-es falvastagság lehetővé teszi a helytakarékos és karcsú szerkezet kialakítását, valamint a könnyű szerelést. Az önálló PROMATECT-szellőzővezetékeknél nincs szükség különleges intézkedésekre (kompenzátorokra) pl. a falakba történő erőátvitel ellen.

 

 

A PROMATECT-lapok  a sarkoknál tompa ütközéssel csatlakoznak, Promat K84 ragasztóval

( és huzalkapoccsal vagy csavarral)  rögzítve.

 

 

 

Az egyes csatornaszakaszok egyik végére körbefutó PROMATECT-H lapcsíkból tokozást  szerelnek Promat-K84 ragasztóval  és huzalkapoccsal vagy csavarral  rögzítve. Ezt a tokozást belülről  Promat-K84 ragasztóval vonják be, és a következő csatornadarabot belecsúsztatják. A tokozás kapcsozott rögzítése a második csatornavéghez vízszintes vezetékeknél csak a hozzáférhető helyeken szükséges, függőleges vezetékeknél teljesen elmaradhat.

 

Az egyes formadarabok akár 2500 mm hosszúságban is legyárthatók(figyelembe véve a szállítási és szerelési súlyokat).A felfüggesztés  több változatban is elhelyezhető, javasolt azonban a tokozás alatti elhelyezés A függesztők  és kereszttartók  részletkérdéseit  a vázrajzok tárgyalják.

 

 

PROMATECT-AD lap, d = 40 mm

A PROMATECT szellőzővezetékek egy-, két és háromoldalúan is kivitelezhetők. Ezekhez a szerkezeti változatokhoz nincs szükség kereszttartóra és függesztőkre. Maximális belső méretük 600 mm x 600 mm.

A csatornák belső válaszfallal is kialakíthatók. A határoló tömör épületszerkezetek tűzállósági határértéke legalább 90 perc legyen (F90). A födém-és falcsatlakozáshoz (a pont) két alternatíva áll rendelkezésre.

A rögzítés tömör épületszerkezethez fém dübelbe csavarozással 

történik. A belső válaszfalakat U-acélprofilok rögzítik. A csatornafalakat csavarozással erősítik fel.

 

 

PROMATECT-AD lap, d = 40 mm

A PROMATECT szellőzővezetékek két-vagy háromoldalas kivitelben 1200 mm x 900 mm belső keresztmetszet méretig és legfeljebb ą750 Pa nyomásig engedélyezettek. A felfüggesztést alapvetően az  X részlet szerint kell burkolni. A függesztések távköze legfeljebb 1400 mm lehet. A kereszttartókat a V ill. W részlet szerint kell burkolni. A határoló tömör épületszerkezetek tűzállósági határértéke legalább 90 perc legyen (F90). A csatornát a falhoz ill. födémhez acéllemez szögvassal rögzítik.

 

 

 

 

Önálló szellőzővezeték

 

A PROMATECT- szellőzővezeték formadarabjainak hossza a lapszélesség alapján célszerűen 1200 mm. Készíthetők azonban 2500 mm hosszú formadarabok is. A felfüggesztés  több változatban helyezhető el, javasolt a  tokozás alatti elhelyezés. A felfüggesztések távköze a statikai méretezéshez igazodik, de az 1250 mm-t nem lépheti túl.

Legfeljebb 1500 mm felfüggesztési magasságnál (burkolás nélküli nyers födém és szellőzőcsatorna között) a függesztő szerkezet  is burkolás nélkül maradhat, nagyobb magasságoknál azonban az  burkolás szükséges a menetes szár tűz esetén bekövetkező hosszváltozásának korlátozása érdekében.

Függesztőként acél menetes szárat kell használni rugalmas közbensőtag nélkül. A méretezést úgy kell végezni, hogy az alább megadott, számított feszültségeket ne lépjük túl:

 

30, 60 perces szellőzővezetékek: max. 9 N/mm2 függesztő száranként

90,120 perces szellőzővezetékek: max. 6 N/mm2 függesztő száranként

 

 

A függesztő szárakat tömör épületszerkezethez kell rögzíteni, amelyek tűzállósági határértéke legalább a szellőzővezetékével azonos. Ehhez min. M8 méretű, minősített acéldübelt kell használni, a számított húzóterhelés dübelenként max. 500 N lehet. A dübel beépítési mélysége legalább kétszer akkora legyen, mint az engedélyezett minimum, de legalább 60 mm. Használhatók olyan dübelek is, amelyek alkalmazását a tűzvédelem területén külön engedély szabályozza.

A függesztőszárak födémhez rögzítésénél, ha ez bekötősínhez történt, a rögzítési pontot PROMATECT-lapcsíkkal kell takarni.

 

 

Vízszintes tartószerkezetként (kereszttartóként) különféle acélprofilok alkalmazhatók (pl. L-profilok vagy perforált sínprofilok). A méretezési adatokat a minősítés tartalmazza, részleteket külön kérésre képviseletünk közölhet.

 

Jelen anyag tájékoztatató jellegű, sem szerződésre, sem megrendelésre, sem  közvetlen kivitelezésre nem alkalmas változat.

Ennek alapján a kivitelezést elvégezni nem szabad, ha mégis megtörténik, sem a gyártó, se a forgalmazó semmiféle felelősséggel nem tartozik.

Információ: masterclima@masterclima.hu