PROMATECT MC SZIGETELŐ LAPOK

PROMATECT MC SZIGETELŐ LAPOK


 SZIGETELÉS, SZIGETELŐ LAP,

 

 különleges szigetelő lap

 

 

 

 

 

MASTERCLIMA, vagy új nevén: Promatect MC

 

Sokoldalúan alkalmazható száraz szigetelő lemez.

Felhasználási terület: penészes és nedves falszerkezetek, panellakások, műemlék épületek végleges belső szigetelésére.

 

Előnyei

falfelületek penészedésének végleges megszüntetése

egészségkárosodást okozó penészgomba-telepek végleges eltávolítása

nedvesség okozta károk helyreállítása

a lakótér klímájának javítása

fűtési költségek csökkentése

természetes, egészségre ártalmatlan építőanyag

 

A Masterclima könnyű, száraz szigetelő lemez. Különleges tulajdonságai miatt itatóspapírhoz hasonlóan szívja fel a falszerkezet nedvességét, azt térfogatváltozás és kicsepegés nélkül tárolja (a 25 mm vastag lemez négyzetméterenként kb. 21 liter vizet!), majd a belső térbe párologtatja. A nedves felületekre ragasztott Masterclima lemez a falszerkezetet kiszárítja és tartósan szárazon tartja.

A Masterclima száraz szigetelő lemez tartós védelmet biztosít nedves és rosszul szigetelt falszerkezeteken megtelepedő gombás fertőzésekkel szemben. Különleges tulajdonságain kívül lúgos kémhatása is ezt a hatást segíti.

Olyan épületekben, ahol esztétikai vagy műemlékvédelmi okok miatt nem készülhet külső oldali homlokzati hőszigetelés, vagy nedvesek a falak, a Masterclima belső oldali hőszigetelésként a épület hővédelmét javítja, illetve a falszerkezetet kiszárítja.

 

Feldolgozhatóság

A Masterclima száraz szigetelő lemez 1000x500 mm-es táblaméretben, 25 ill. 50 mm vastagságban kerül forgalomba. Akár belső oldali hőszigetelés, akár penészgomba fertőzés elleni védelem céljából kerül alkalmazásra, közvetlenül ragasztással kell a falfelületre erősíteni. Mechanikai rögzítésre nincs szükség. A falfelületet a ragasztáshoz elő kell készíteni, a penészes felületeket célszerű gombaölő folyadékkal kezelni.

A szigetelő lapok felragasztásához csak gyárilag előkevert, cementbázisú, bevizsgált és engedélyezett ragasztóanyagot szabad használni. Csak a páraáteresztő ragasztó használata biztosítja a kedvező szigetelő hatást: ilyen pl. az LB-Knauf gyártmányú ragasztótapasz. A ragasztómasszát fogazott spatulyával kell a teljes felületre felhordani, majd az így kialakult ragasztóágyba kell a szigetelő lapokat belenyomni. A lapok érintkezési felületeit is ezzel a ragasztóval kell bekenni. A rögzített szigetelő lapok felületét a ragasztótapasz hígított változatával kell átsimítani, simára glettelni.

Az érintkezési fugákat szükség esetén kb. 5 cm széles rögzítő üvegháló szalaggal lehet egymáshoz erősíteni a glettelés előtt vagy során.

Az utolsó művelet a Masterclima lapokkal készült szigetelés felületkezelése. Erre a célra csak olyan festékeket ill. tapétát szabad felhasználni, melyek páraáteresztőek: ilyen pl. a mész- ill. szilikátfesték vagy az ún. könnyű üvegszövet alapú tapéta. Nem használható diszperziós (latex) alapú festék ill. műanyag tapéta.

Masterclima száraz szigetelő lemez fontosabb műszaki jellemzői

 

Méretei Tömeg (kg/m2)                              Egy lap tömege (kg)

1000x500x25 mm 7,2-8,2                           3,6-4,1

1000x500x50 mm 14,4-16,4                        7,2-8,2

Testsűrűség 300 kg/m3 ą 10%

Páradiffúziós ellenállási szám (μ) 4,5-5,9 a vastagságtól függően

Pórustartalom (nyitott cella) legalább 80%

Kémhatás (pH) 10,0-11,0

Vízfelvétel legalább 250 tömeg%

Hővezetési tényező kb. 0,065 W/mK

Éghetőség A1, nem éghető

Információ: masterclima@masterclima.hu

 

 

 

 

MASTERCLIMA plus,

új néven: Promatect  plus egyedi rendelésre.

 

Burkolólap átnedvesedett és oldott sókkal szennyezett falakhoz.

 

Előnyei

egyszerű kivitelezés (ragasztás-felületképzés), csekély hibalehetőség

egyrétegű megoldás

burkolás egy lépésben nagy felületen

könnyen kezelhető lapméret

kiegészítő hőszigetelés javító hatás

 

Az épület szerkezetét károsító, vízoldható sókat is tartalmazó talajnedvességtől átitatott épületfalak belső oldali felületének burkolásakor – akár utólagos nedvességszigetelés kiegészítéseként, akár anélkül – az alkalmazott technológia alapvető követelménye, hogy nyitott pórusrendszere révén a burkolat segítse elő a falnedvesség kipárolgását és felülete száraz tapintású legyen, továbbá akadályozza meg a nedvességből kikristályosodó sók felületi kivirágzását, a salétromosodást.

 

Erre a célra kb. két évtizede alkalmazzák az üzemben előkevert és helyszínen felhordott pórusos javító vakolatokat. A cementkötésű pórusos vakolatok használata azonban több bizonytalansággal és korlátozással jár együtt: a bedolgozott vakolatréteg minőségén sokat ronthat a nem megfelelő keverővíz mennyiség, a túlzott betömörítés és az utókezelés elmaradása. A kész vakolat 40-45 térfogat% pórustartalma megszabja a páraáteresztő és sóbetároló képesség határértékét. Így pl. a pórusos javító vakolatok alkalmazása – utólagos nedvességszigetelés nélkül – csak olyan falakon engedélyezett, amelyek nedvességtelítettsége legfeljebb 50% és vízoldható sótartalma sem több 1-2 tömeg%-nál.

A MASTERCLIMA plus burkolólap, amely teljesíti a pórusos javító vakolatokra vonatkozó nemzetközi előírásokat, több tulajdonságban lényegesen felülmúlja azokét és gyors, egyszerű, biztonságos kivitelezhetőségével előnyös alternatívát ad az átnedvesedett és sószennyezett falak utólagos belső felújításához.

 

Tulajdonságai

A MASTERCLIMA plus a korábbi MASTERCLIMA szigetelőlap továbbfejlesztett változata, amely a gyártó PROMAT és a bécsi Műszaki Egyetem céltudatos kutató együttműködése révén jött létre. Ennek legfontosabb eredménye a MASTERCLIMA plus pórusrendszerének módosított, hidrofóbizált kialakítása, amelynek köszönhetően a párologtató képesség változatlan megtartása mellett megszűnik a cseppfolyós nedvesség felületre áramlásának és a sók felületi kivirágzásának lehetősége. A MASTERCLIMA plus rétegen csak légnemű pára halad át és a kikristályosodó sók az alapfelülettől kiindulva, fokozatosan tárolódnak be a pórusrendszerbe.

A MASTERCLIMA plus cellulózszállal erősített, kalcium-szilikát alapanyagú, kb. 80 térfogat% nyitott pórustartalmú, 300 kg/m3 testsűrűségű burkolólap. Nem éghető, egészségre vagy környezetre ártalmas anyagot nem tartalmaz és nem bocsát ki. Kémhatása erősen lúgos, amely köztudottan gombásodásgátló hatású. 25 mm vastag, 1000x500 mm nagyságú lapok formájában gyártják. Nagy pórustartalma révén igen jó hőszigetelő képességű.

 

Feldolgozás, kivitelezés

A MASTERCLIMA plus előnye a hagyományos kőműves módszerrel felhordott vakolatokkal szemben a kivitelezés egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb módjában is megmutatkozik. A könnyű – mindössze 3,75 kg tömegű MASTERCLIMA plus lapok könnyen mozgathatók és kézi fűrésszel vagy elektromos fűrészgéppel egyszerűen és gyorsan méretre szabhatók.

A letisztított és cementkötésű habarccsal javított ill. simított alapfelületre a lapokat fogazott spatulyával felhordott ragasztóágyba kell fektetni az illeszkedő élek hézagainak egyidejű kitöltésével. A szigetelő lapok felragasztásához csak gyárilag előkevert cementbázisú, bevizsgált és engedélyezett ragasztóanyagot szabad használni. Csak a páraáteresztő ragasztó használata biztosítja a kedvező szigetelő hatást: ilyen pl. az LB-Knauf gyártmányú ragasztótapasz. A ragasztás megkötése után a burkolat felületét ugyanezzel a ragasztótapasszal lehet glettelni. Az érintkezési fugákat szükség esetén kb. 5 cm széles rögzítő üvegháló szalaggal lehet egymáshoz erősíteni a glettelés előtt vagy során. A felületet végül meszeléssel, mészfestékkel vagy szilikátfestékkel lehet bevonni. Bármelyik felületképzés alapkövetelménye, hogy páraáteresztő legyen, vagyis a MASTERCLIMA plus burkolatréteg kipárologtató hatását nem ronthatja le.

 

Információ: masterclima@masterclima.hu

 

 

 Tapasztaljuk, hogy a bevizsgált rendszerragasztó az LB-Knauf „ragasztótapasz”
 (nem keverendő össze a ragasztóhabarccsal és egyéb ragasztókkal) helyett több cég hasonló nevű, olcsóbb ragasztót ad, vagy ajánl.
Felhívjuk a tisztelt felhasználók figyelmét, hogy az ÉMI   vizsgálat is az említett anyagot javasolja.
Más ragasztót minden felhasználó csak saját felelősségére alkalmazza, annak tudatában, hogy ez esetben  nem garantált a szigetelés  szakszerű működése.
Igyekszünk az LB Knauf ragasztótapasz árát olyan szinten tartani, hogy  ne jelentsen lehetetlen költséget senkinek.
Szükséges hangsúlyozni, hogy minden reklamációt és problémát, mely „más” ragasztó alkalmazása miatt merül fel (esetlegesen) el kell hárítanunk.