Promatect MC =Masterclima

Promatect MC =Masterclima


 

 Szigetelés, szigetelő lap

 

MASTERCLIMA, vagy új nevén: Promatect MC

Sokoldalúan alkalmazható száraz szigetelő lemez.

Felhasználási terület: penészes és nedves falszerkezetek, panellakások, műemlék épületek végleges belső szigetelésére. 

Előnyei

-falfelületek penészedésének végleges megszüntetése

-egészségkárosodást okozó penészgomba-telepek végleges eltávolítása

-nedvesség okozta károk helyreállítása

-a lakótér klímájának javítása

-fűtési költségek csökkentése

-természetes, egészségre ártalmatlan építőanyag

 

A Masterclima könnyű, száraz szigetelő lemez. Különleges tulajdonságai miatt itatóspapírhoz hasonlóan szívja fel a falszerkezet nedvességét, azt térfogatváltozás és kicsepegés nélkül tárolja (a 25 mm vastag lemez négyzetméterenként kb. 21 liter vizet!), majd a belső térbe párologtatja. A nedves felületekre ragasztott Masterclima lemez a falszerkezetet kiszárítja és tartósan szárazon tartja.

A Masterclima száraz szigetelő lemez tartós védelmet biztosít nedves és rosszul szigetelt falszerkezeteken megtelepedő gombás fertőzésekkel szemben. Különleges tulajdonságain kívül lúgos kémhatása is ezt a hatást segíti.

Olyan épületekben, ahol esztétikai vagy műemlékvédelmi okok miatt nem készülhet külső oldali homlokzati hőszigetelés, vagy nedvesek a falak, a Masterclima belső oldali hőszigetelésként a épület hővédelmét javítja, illetve a falszerkezetet kiszárítja.

 

Feldolgozhatóság

A Masterclima száraz szigetelő lemez 1000x500 mm-es táblaméretben, 25 ill. 50 mm vastagságban kerül forgalomba. Akár belső oldali hőszigetelés, akár penészgomba fertőzés elleni védelem céljából kerül alkalmazásra, közvetlenül ragasztással kell a falfelületre erősíteni. Mechanikai rögzítésre nincs szükség. A falfelületet a ragasztáshoz elő kell készíteni, a penészes felületeket célszerű gombaölő folyadékkal kezelni.

A szigetelő lapok felragasztásához csak gyárilag előkevert, cementbázisú, bevizsgált és engedélyezett ragasztóanyagot szabad használni. Csak a páraáteresztő ragasztó használata biztosítja a kedvező szigetelő hatást: ilyen pl. az LB-Knauf gyártmányú ragasztótapasz. A ragasztómasszát fogazott spatulyával kell a teljes felületre felhordani, majd az így kialakult ragasztóágyba kell a szigetelő lapokat belenyomni. A lapok érintkezési felületeit is ezzel a ragasztóval kell bekenni. A rögzített szigetelő lapok felületét a ragasztótapasz hígított változatával kell átsimítani, simára glettelni.

Az érintkezési fugákat szükség esetén kb. 5 cm széles rögzítő üvegháló szalaggal lehet egymáshoz erősíteni a glettelés előtt vagy során.

Az utolsó művelet a Masterclima lapokkal készült szigetelés felületkezelése. Erre a célra csak olyan festékeket ill. tapétát szabad felhasználni, melyek páraáteresztőek: ilyen pl. a mész- ill. szilikátfesték vagy az ún. könnyű üvegszövet alapú tapéta. Nem használható diszperziós (latex) alapú festék ill. műanyag tapéta.

Masterclima száraz szigetelő lemez fontosabb műszaki jellemzői

 

Méretei Tömeg (kg/m2)                              Egy lap tömege (kg)

1000x500x25 mm 7,2-8,2                           3,6-4,1

1000x500x50 mm 14,4-16,4                        7,2-8,2

Testsűrűség 300 kg/m3 ą 10%

Páradiffúziós ellenállási szám (?) 4,5-5,9 a vastagságtól függően

Pórustartalom (nyitott cella) legalább 80%

Kémhatás (pH) 10,0-11,0

Vízfelvétel legalább 250 tömeg%

Hővezetési tényező kb. 0,065 W/mK

Éghetőség A1, nem éghető

Információ: masterclima@masterclima.hu

 

 

 

 

 

 

Szigetelés belülről? - Igen!

Szigetelés nem éghető (A1)  anyaggal? ? Igen!

 

 

Ez a PROMATECT-MC és a PROMATECT-MC plus, (vagy korábbi nevén MASTERCLIMA és MASTERCLIMA plus). Belső hőszigeteléssel megszüntethetők a hőhidak, ezzel a falak nedvesedése, penészesedése, salétromosodása.

 

Kevés olyan technológia van, amellyel belülről is lehet lakótereket szigetelni, holott gyakran fordul elő, hogy nincs más megoldás, így például műemléki épületeknél, ahol a homlokzatot nem szabad megváltoztatni, de társasházak vagy családi házak esetén is hasonló lehet a helyzet, ha a külső szigetelésre nincs lehetőség.

 

Az egyszerűbb és olcsóbb megoldás, például a régi építésű házaknál a nedvesedés okozta problémák megszüntetésére, a falak ?kiszárítására? a PROMATECT-MC burkolat.

 

Sok lakóépületben küzdenek a rossz hőszigetelő képességű falazatok vagy a hőhidak következtében kialakult páralecsapódás, illetve a talajnedvesség felszívódásának következményeivel: a nedves falakkal, a penészgombák megjelenésével, illetve a sókivirágzással, a köznyelvben használatos úgynevezett salétromosodással. Ezek károsítják az épület szerkezetét, a penészesedés pedig súlyos egészségügyi problémát is okozhat. Leggyakrabban a légúti megbetegedésekre való hajlam, illetve allergiák kialakulását eredményezheti, de akár tüdőgyulladás is lehet következmény. (Írásunkban a közismert salétromosodás kifejezést használjuk, függetlenül az oldott sók fajtájától: szulfát, nitrát, klorid, magnézium stb.)

 

Egy kész épületnél az utólagos külső vagy alsó nedvesedés elleni szigetelés soha nem könnyű feladat. Egyes esetekben kivitelezhetetlen, például társasházaknál, ahol csak egy-két lakásban jelentkeznek szigetelési gondok, de a lakóközösség nem járul hozzá az egész ház újraszigeteléséhez. A régi épületeknél is gyakori hiba a talajnedvesség felszívódása a falakba, mely csak az alsó szigetelés bonyolult és költséges cseréjével szüntethető meg. Gyakran ? például a rakott kőfalaknál ? ez szinte kivitelezhetetlen. Előfordulnak kevésbé súlyos esetek is; egy-egy pince- vagy mennyezeti sarok nedvesedése, gombásodása.

 

Látható, hogy sok olyan nedvesedési probléma van, amelyeknél egyszerűbb a belső ?szigetelés? kialakítása. Ezt a célt szolgálják például az üzemben előkevert és a helyszínen felhordott ún. pórusos javító vakolatok, melyek azonban munkaigényesek és alacsony hatékonyságúak. E gondok egyszerű és gyors megoldására szolgál a házilag is kivitelezhető PROMATECT-MC belső burkolat kialakítása.

 

Nedves, penészes falak szigetelése

 

Több, mint 15 éve fejlesztettek ki egy speciális szigetelő lemezt ilyen célokra, amely igen hatékony és egyszerűbben kivitelezhető, mint a vakolás. Ez a min. 85%-ban mikrokapilláris szerkezetű, különleges szigetelő lemez a PROMATECT-MC, itatóspapírként szívja fel a vizet, anélkül, hogy kicsepegne belőle és tárolja azt. Egy négyzetméter 25 mm vastag lemez akár 20-21 liter víz tárolására is képes lehet, de nyitott pórusszerkezete miatt a felszívott nedvesség folyamatosan párolog és szellőzéssel távozik a belső térből. Így ez az erősített kalcium-szilikát alapú lemez a falszerkezetet kiszárítja és szárazon tartja, ugyanakkor mindig száraz marad a lemez felülete és lúgos kémhatása (pH érték: 10-11) miatt végleges védelmet biztosít a falon megtelepedő gombás fertőzések ellen is.

 

 

A továbbfejlesztett változat, a PROMATECT-MC plus módosított pórusrendszerének köszönhetően ? a nedvességelszívó és a párologtató képesség változatlan megtartása mellett ? megszűnik a sók felületi kivirágzása. A kikristályosodó sók fokozatosan tárolódnak be a kapilláris rendszerébe.

A kapilláris rendszer sóbetároló képessége a teljes térfogat minimum 85%-a, így élettartama kb. 15-20 év! Ezután a burkolatot ki kell cserélni.

 

A PROMATECT-MC plus a fentiek miatt az átnedvesedett és sószennyezett (köznyelven salétromos) falak utólagos belső felújítására alkalmas.

 

Belső hőszigetelés

 

E szigetelőlemezek hőszigetelő képessége is kiváló. Fontos tulajdonsága, hogy ez az egyetlen szigetelő anyag, amely meg tudja oldani a belső oldali hőszigetelések alkalmazásánál gyakran fellépő páralecsapódási gondokat is. Egyértelműen rögzíthető, hogy a PROMATECT-MC lemezekkel lehet és szabad belülről hőszigetelni. A hővezetési tényező (?) értéke: 0,053 W/mK. Kiválóan alkalmazható falfűtési rendszerek alá való hőszigetelésként is.

 

A részletezett szigetelő anyagok alkalmazási lehetőségei

 

Mielőtt e szigetelési technológia mellett döntünk, előtte célszerű szakemberrel megvizsgáltatni a falat, vagyis azt, hogy mennyi a fal nedvességtartalma, ill. a vízben oldott sók aránya. Ez helyszíni méréssel, szükség esetén (gyanús szennyeződések) laborvizsgálat elvégzésével határozható meg. Megállapítható az is, hogy kisebb nedvesedés esetén mekkora területet kell burkolni a szigetelőlemezzel.

 

Tekintettel arra, hogy a szigetelőlemez ?működése? a páraáteresztő képességén múlik, alkalmazása előtt a nem páraáteresztő rétegeket el kell távolítani a falról.

 

Amennyiben a vakolat erős, nem válik el a falazattól, azt a vakolatra is lehet ragasztani.

A letisztított falra fogazott glettvassal felhordott páraáteresztő ragasztóágyba nyomjuk bele a lemezeket. A lemez felületét csak páraáteresztő glettel, ill. festékkel (meszes bázisú vagy szilikátfestékek) lehet bevonni. A terméket Magyarországon az LB-Knauf ragasztótapaszával alkalmazzák.

 

A lemezek beépítése egyszerű, biztonságos, gyors, a helyszíni élőmunka igény minimális, továbbá bármikor, télen-nyáron is alkalmazható. Az elmúlt 2 évben több ezer m2 felület felújítása történt ezzel a módszerrel.

 

Az ÉMI KHT. által kiadott ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY (ÉME) száma: A-733/2005.

 

További információ: masterclima@masterclima.hu

 

 Tapasztaljuk, hogy a bevizsgált rendszerragasztó az LB-Knauf ?ragasztótapasz?
 (nem keverendő össze a ragasztóhabarccsal és egyéb ragasztókkal) helyett több cég hasonló nevű, olcsóbb ragasztót ad, vagy ajánl.
Felhívjuk a tisztelt felhasználók figyelmét, hogy az ÉMI   vizsgálat is az említett anyagot javasolja.
Más ragasztót minden felhasználó csak saját felelősségére alkalmazza, annak tudatában, hogy ez esetben  nem garantált a szigetelés  szakszerű működése.
Igyekszünk az LB Knauf ragasztótapasz árát olyan szinten tartani, hogy  ne jelentsen lehetetlen költséget senkinek.
Szükséges hangsúlyozni, hogy minden reklamációt és problémát, mely ?más? ragasztó alkalmazása miatt merül fel (esetlegesen) el kell hárítanunk.