Promatect MC 20 mm-es ÚJDONSÁG

Promatect MC 20 mm-es ÚJDONSÁG


Promatect MC Újdonság: 20 mm-es lap!!

 

 

Szigetelés hőszigetelés
20 mm-es Promatect MC lappal
 
Masterclima (PROMATECT MC) Könnyű, cellulózszállal erősített, kalciumszilikát alapú, sokoldalúan alkalmazható száraz építőlemez, mely itatóspapírként szívja fel az alapfelületre kondenzált nedvességet, majd nagy felületen párologtatja ki a belső légtérbe, ezzel akadályozza a penészgomba-spórák megtelepedését. A Masterclima tartós védelmet biztosít a gombás fertőzések ellen. Rendkívüli tulajdonságai lehetővé teszik műemlékként védett épületek fizikailag kifogástalan belső oldali szigetelését, az átnedvesedett falak felújítását, valamint a felszívódó nedvességtől nedves épületszerkezetek gyors kiszáradását.
Ideális belső oldali szigetelés. Olyan épületeken, ahol esztétikai vagy műemlékvédelmi okok miatt nem készülhet külső oldali homlokzati hőszigetelés, a hővédelem javítását a Masterclima épületfizikailag jól működő belső oldali szigetelésként biztosíthatja.
 
A Masterclima hővezetési tényezője λ=0,053 W/mK. Ez azt jelenti, hogy egy 24 cm vastag téglafalazat hőveszteségét egy mindössze 2,5 cm vastag Masterclima belső oldali szigetelés kb. 50%-kal csökkenti.
 
A Masterclima lemezeket belső oldali hőszigetelésként páraáteresztő ragasztó segítségével közvetlenül a falra kell ragasztani, ezáltal megtakaríthatók a külső oldali homlokzati hőszigetelés állványozási költségei. Jelentőségüket vesztik továbbá a párakondenzáció
miatt károsodott falak helyreállítására vonatkozó műveletek és költségek is.
 
Működési mechanizmus:
Ahol a hagyományos tömítési és szigetelési módszerek gyakran csődöt mondanak,
ott a Masterclima lapok egészen egyszerű csereforgalmat bonyolítanak le a hideg és a meleg, a nedves és a száraz között (páradiffúziós ellenállási száma [μ] legfeljebb 9). A Masterclima
felveszi a nedvességtöbbletet. Teljes felületével, párazáró réteg közbeiktatása nélkül, tökéletes érintkezéssel a homlokzati fal belső felületére fektetve a Masterclima a felvett nedvességtöbbletet kapilláraktív hatásmechanizmussal egyenletesen elosztja a lap belsejében, majd a klímafeltételek változása és észszerű szellőztetés esetén ismét kibocsátja (a lap saját tömegének 3,5-szeresét kitevő vízmennyiséget képes alakváltozás nélkül felszívni és tárolni).
Emellett a Masterclima lap felülete állandóan száraz, és lúgos kémhatása révén megakadályozza a penészgombák szaporodását a lap belsejében és felületén egyaránt.
Egyszerű beépíthetőség A Masterclima lemezeket – akár belső oldali hőszigetelés, akár penészgombafertőzés elleni védelem céljára – közvetlenül a falfelületre ragasztással építik be. Nem szükséges fúrás, csavarozás vagy szegezés. A lemezeket egyszerűen, kézifűrésszel vagy körfűrésszel kell méretre vágni. A ragasztómasszát a sima alapfelületre fogazott spatulyával kell felhordani; az így elkészített ragasztóágyra kell a lemezeket felhelyezni. Egyenetlen alapfelületek, pl. erősen vetemedett felületek esetén páraáteresztő kiegyenlítőhabarcsot, pl. mész- vagy cementes mészvakolatot kell felhordani, mivel a Masterclima lemezek és a falfelület között nagy felületű érintkezés a követelmény.
Felületképzés:
A Masterclima felület tapétázása vagy festése a ragasztás után 24 órával lehetséges. Mivel a Masterclima működési elve a kapilláraktivitáson, a páradiffúzión és a párologtatáson alapul, a felületképzés ezen részfolyamatok egyikét sem akadályozhatja. A tapétáknak, festékbevonatoknak vagy vakolatoknak minden esetben páraáteresztőnek kell lenniük. Festékanyagként a természetes alapanyagú, polimermentes, mész-, diszperziós- és szilikátfestékek javasolhatók. A polimer diszperziós (latex) festékeket ki kell zárni,
mivel ezek legkésőbb már az első átfestés után párazáró filmet képeznek a felületen. A Masterclima lemezek burkolására a könnyű papír és üvegszövet tapéták alkalmasak. Ragasztása: CMC ragasztóval.
Átfestésüknél azonban szintén ügyelni kell a festékréteg páraáteresztő tulajdonságára.
Műanyag tapéták alkalmazása a  Masterclima lemezekhez nem javasolt. Átvonhatók viszont a lemezek páraáteresztő ásványi szórt vakolattal vagy vékonyrétegű nemesvakolattal.
A Masterclima lemezek csempézésekor arra kell ügyelni, hogy a csempézett falfelület legfeljebb a belmagasság 2/3-áig terjedhet, illetve a csempézett fal túloldalát nem szabad szintén csempézni vagy párazáró módon bevonni.
Az előnyök gyors áttekintése:
- A meglévő épületszerkezet védelme, értékének megőrzése.
- A fűtési költségek csökkentése.
- A beltéri klíma javítása.
- A nedvesség okozta károk elhárítása.
- Újabb penészgomba-fertőzés megakadályozása.
- Épületfizikailag kifogástalan, rendszermegoldású szerkezet.
- Természetes, egészségre ártalmatlan szerkezeti anyag.
 
Falszerkezetek gombásodásának megszüntetése és belső oldali hőszigetelése
A termék 50 mm vastag változata a falnedvesedés és gombásodás megakadályozása mellett belső hőszigetelésre is alkalmas. Az 50 mm vastag építőlemez ugyanazokkal az anyagjellemzőkkel rendelkezik, mint a vékonyabb 25 mm-es és a 20 mm-es.
 
A  lemez hővezetési tényezője λ=0,053 W/mK. Ez azt jelenti, hogy egy 24 cm-es téglafalazat hőveszteségét mintegy 66%-kal csökkenti. A hőszigetelő lemez közvetlenül a falra ragasztható.
 
Belső hőszigetelések épületfizikai problémája a lecsapódó nedvesség kockázatának fokozódása.  A Masterclima lemez az esetleges ilyen nedvességet folyamatosan elszívja a falszerkezet felületéről, amit folyamatosan ki is párologtat. Ezáltal az alapfal hőszigetelő képessége is javul. Ha a klimatikus viszonyok kedvezőtlen alakulása egy ideig nem tenné lehetővé a kipárologtatást, akkor sincs probléma, mert ez a vastagabb szigetelő lemez saját tömegének kb. 3,5-szeresét kitevő vízmennyiséget (kb. 40 liter/m2) képes alakváltozás nélkül tárolni. (Meg kell jegyezni, hogy ekkora vízmennyiség csak nagyon hosszú idő – több hónap, év – alatt csapódhat le.) A gyakorlati alkalmazások azt mutatják, hogy a tárolt víz mennyisége sohasem éri el és meg sem közelíti a telített, de még a hővezetési tényező jelentősebb
romlását előidéző mértéket sem.
 
A standard 20 valamint 25 és 50 mm vastagságon túl nagyobb egyedi vastagságok rendelésére is van lehetőség (80 illetve 100 mm és 120 mm vastagságban). A hőszigetelés vastagságát az adott falszerkezetre vonatkozóan méretezni célszerű.
Testsűrűség: 280 kg/m3 ą 10%
Páradiffúziós ellenállási szám (μ) 4,5
Pórustartalom (nyitott cella) 85%
Kémhatás (pH) : 10,0 - 12,0
Vízfelvétel: legalább 250 tömeg
Hővezetési tényező: kb. 0,053 W/mK
Éghetőség: A1, nem éghető
Közelmúltban megjelent standard méretű 20 mm-es lap is. A lapok mérete a szokásos 1000 mm x 500 mm, csomagolási egysége 16 tábla/kartondoboz, azaz 8 m2.
Megjegyzés: a 20 mm vastag lap víztároló képessége kb. 17 l/m2.
 
 
Információ: Tűzvédelmi Centrum, 2225. Üllő. Pesti u 198
                        Tel/fax: (061) 295-00-00
                        Drótposta: tuzvedo@anyagvedelem.hu
 
Itt rendelhető meg a Promatect MC, és/vagy az Lb Knauf ragasztótapasz is
házhozszállítással