Promatect MC 100 mm-es

Promatect MC 100 mm-es


Szigetelés  hőszigetelés

 

Masterclima (PROMATECT MC) Könnyű, cellulózszállal erősített, kalciumszilikát alapú, sokoldalúan alkalmazható száraz építőlemez, mely itatóspapírként szívja fel az alapfelületre kondenzált nedvességet, majd nagy felületen párologtatja ki a belső légtérbe, ezzel akadályozza a penészgomba-spórák megtelepedését. A Masterclima tartós védelmet biztosít a gombás fertőzések ellen. Rendkívüli tulajdonságai lehetővé teszik műemlékként védett épületek fizikailag kifogástalan belső oldali szigetelését, az átnedvesedett falak felújítását, valamint a felszívódó nedvességtől nedves épületszerkezetek gyors kiszáradását.

Ideális belső oldali szigetelés. Olyan épületeken, ahol esztétikai vagy műemlékvédelmi okok miatt nem készülhet külső oldali homlokzati hőszigetelés, a hővédelem javítását a Masterclima épületfizikailag jól működő belső oldali szigetelésként biztosíthatja.

 

A Masterclima hővezetési tényezője λ=0,053 W/mK. Ez azt jelenti, hogy egy 24 cm vastag téglafalazat hőveszteségét egy mindössze 2,5 cm vastag Masterclima belső oldali szigetelés kb. 50%-kal csökkenti.

 

A Masterclima lemezeket belső oldali hőszigetelésként páraáteresztő ragasztó segítségével közvetlenül a falra kell ragasztani, ezáltal megtakaríthatók a külső oldali homlokzati hőszigetelés állványozási költségei. Jelentőségüket vesztik továbbá a párakondenzáció

miatt károsodott falak helyreállítására vonatkozó műveletek és költségek is.

 

Működési mechanizmus:

Ahol a hagyományos tömítési és szigetelési módszerek gyakran csődöt mondanak,

ott a Masterclima lapok egészen egyszerű csereforgalmat bonyolítanak le a hideg és a meleg, a nedves és a száraz között (páradiffúziós ellenállási száma [μ] legfeljebb 9). A Masterclima

felveszi a nedvességtöbbletet. Teljes felületével, párazáró réteg közbeiktatása nélkül, tökéletes érintkezéssel a homlokzati fal belső felületére fektetve a Masterclima a felvett nedvességtöbbletet kapilláraktív hatásmechanizmussal egyenletesen elosztja a lap belsejében, majd a klímafeltételek változása és észszerű szellőztetés esetén ismét kibocsátja (a lap saját tömegének 3,5-szeresét kitevő vízmennyiséget képes alakváltozás nélkül felszívni és tárolni).

Emellett a Masterclima lap felülete állandóan száraz, és lúgos kémhatása révén megakadályozza a penészgombák szaporodását a lap belsejében és felületén egyaránt.

Egyszerű beépíthetőség A Masterclima lemezeket – akár belső oldali hőszigetelés, akár penészgombafertőzés elleni védelem céljára – közvetlenül a falfelületre ragasztással építik be. Nem szükséges fúrás, csavarozás vagy szegezés. A lemezeket egyszerűen, kézifűrésszel vagy körfűrésszel kell méretre vágni. A ragasztómasszát a sima alapfelületre fogazott spatulyával kell felhordani; az így elkészített ragasztóágyra kell a lemezeket felhelyezni. Egyenetlen alapfelületek, pl. erősen vetemedett felületek esetén páraáteresztő kiegyenlítőhabarcsot, pl. mész- vagy cementes mészvakolatot kell felhordani, mivel a Masterclima lemezek és a falfelület között nagy felületű érintkezés a követelmény.

Felületképzés:

A Masterclima felület tapétázása vagy festése a ragasztás után 24 órával lehetséges. Mivel a Masterclima működési elve a kapilláraktivitáson, a páradiffúzión és a párologtatáson alapul, a felületképzés ezen részfolyamatok egyikét sem akadályozhatja. A tapétáknak, festékbevonatoknak vagy vakolatoknak minden esetben páraáteresztőnek kell lenniük. Festékanyagként a természetes alapanyagú, polimermentes, mész-, diszperziós- és szilikátfestékek javasolhatók. A polimer diszperziós (latex) festékeket ki kell zárni,

mivel ezek legkésőbb már az első átfestés után párazáró filmet képeznek a felületen. A Masterclima lemezek burkolására a könnyű papír és üvegszövet tapéták alkalmasak.

Átfestésüknél azonban szintén ügyelni kell a festékréteg páraáteresztő tulajdonságára.

Műanyag tapéták alkalmazása  a  Masterclima lemezekhez nem javasolt. Átvonhatók viszont a lemezek páraáteresztő ásványi szórt vakolattal vagy vékonyrétegű nemesvakolattal.

A Masterclima lemezek csempézésekor arra kell ügyelni, hogy a csempézett falfelület legfeljebb a belmagasság 2/3-áig terjedhet, illetve a csempézett fal túloldalát nem szabad szintén csempézni vagy párazáró módon bevonni.

Az előnyök gyors áttekintése:

- A meglévő épületszerkezet védelme, értékének megőrzése.

- A fűtési költségek csökkentése.

- A beltéri klíma javítása.

- A nedvesség okozta károk elhárítása.

- Újabb penészgomba-fertőzés megakadályozása.

- Épületfizikailag kifogástalan, rendszermegoldású szerkezet.

- Természetes, egészségre ártalmatlan szerkezeti anyag.

 

Falszerkezetek gombásodásának megszüntetése és belső oldali hőszigetelése

A termék 50 mm vastag változata a falnedvesedés és gombásodás megakadályozása mellett belső hőszigetelésre is alkalmas. Az 50 mm vastag építőlemez ugyanazokkal az anyagjellemzőkkel rendelkezik, mint a vékonyabb 25 mm-es.

 

A  lemez hővezetési tényezője λ=0,053 W/mK. Ez azt jelenti, hogy egy 24 cm-es téglafalazat hőveszteségét  mintegy 66%-kal csökkenti. A hőszigetelő lemez közvetlenül a falra ragasztható.

 

Belső hőszigetelések épületfizikai problémája a lecsapódó nedvesség kockázatának fokozódása.  A Masterclima lemez az esetleges ilyen nedvességet folyamatosan elszívja a falszerkezet felületéről, amit folyamatosan ki is párologtat. Ezáltal az alapfal hőszigetelő képessége is javul. Ha a klimatikus viszonyok kedvezőtlen alakulása egy ideig nem tenné lehetővé a kipárologtatást, akkor sincs probléma, mert ez a vastagabb szigetelő lemez saját tömegének kb. 3,5-szeresét kitevő vízmennyiséget (kb. 40 liter/m2) képes alakváltozás nélkül tárolni. (Meg kell jegyezni, hogy ekkora vízmennyiség csak nagyon hosszú idő – több hónap, év – alatt csapódhat le.) A gyakorlati alkalmazások azt mutatják, hogy a tárolt víz mennyisége sohasem éri el és meg sem közelíti a telített, de még a hővezetési tényező jelentősebb romlását előidéző mértéket sem.

 

A standard 25 és 50 mm vastagságon túl nagyobb egyedi vastagságok rendelésére is van lehetőség (80 illetve 100 mm és 120 mm vastagságban). A hőszigetelés vastagságát az adott falszerkezetre vonatkozóan méretezni célszerű.

Testsűrűség: 280 kg/m3 ą 10%

Páradiffúziós ellenállási szám (μ) 4,5

Pórustartalom (nyitott cella) 85%

Kémhatás (pH) : 10,0 - 12,0

Vízfelvétel: legalább 250 tömeg

Hővezetési tényező: kb. 0,053 W/mK

Éghetőség: A1, nem éghető

 

 

Információ: Tűzvédelmi Centrum, 2225. Üllő. Pesti u 198

                        Tel/fax: (061) 295-00-00

                        Drótposta:  tuzvedo@anyagvedelem.hu