Promatect L 500

Promatect L 500


 

 Promatect L 500

A Promat építéstechnikai tűzvédelmi szerkezetek és rendszerek fő termékei a szárazépítészetben a PROMATECT tűzvédő építőlapok. A PROMATECT tűzvédő építőlapok ásványi alapanyagúak, lényegében szilikátokból állnak és nem éghetőek. Döntő előnyük a csekély rétegvastagság és kis súly mellett a nagy víztároló képesség és a tűz esetén mutatott kiváló ellenálló képesség. A PROMATECT tűzvédő építőlapok a hagyományos asztalosipari gépekkel és szerszámokkal feldolgozhatók. A kereskedelemben kapható mechanikus rögzítő eszközökkel, pl. huzalkapcsokkal vagy csavarokkal egymáshoz ill. más építőanyagokhoz és épületszerkezethez erősíthetők. A PROMATECT tűzvédő építőlapok magától értetődődően nemcsak a legkorszerűbb tűzvédelmi technika és technológia követelményeit teljesítik, hanem munkaegészségügyi és élettani szempontból is veszélytelenül alkalmazhatók. Nem igényelnek a szokásos munkaegészségügyi előírásokon túli óvintézkedéseket. A Promat az építési termékek széleskörű kínálatával rendelkezik, amelyek alapul szolgálnak a Promat építéstechnikai tűzvédő szerkezetekhez és rendszerekhez. Ide tartoznak a PROMATECT tűzvédő építőlapok.

 

PROMATECT-L500 ill. PROMATECT-AD/40 tűzvédő építőlap

 

A termék leírása
Cementkötésű, szilikát anyagú, könnyű tűzvédő építőlapok, nedvességre érzéketlen, nagy méretű és önhordó lapok.

 

Alkalmazási területek
Önálló szellőzővezetékek készítése, acéllemez szellőzőcsatornák burkolása, valamint tűzvédett szerelvény- és kábelcsatornák kialakítása a működőképesség megőrzése érdekében.

 

Éghetőségi osztály
DIN 4102 szerint A1 nem éghető

 

Műszaki adatok

 

Testsűrűség:

kb. 500 kg/m3

Lapméretek:

1200 x 2500 mm

Vastagságok:

20, 25, 30, 35, 40, 50, 52, 60 mm

Kémhatás:

kb. pH 9,0

Hővezető képesség (λ):

kb. 0,09 W/mK

Páradiffúziós ellenállási szám (μ):

kb. 3,2

Nedvességtartalom:

3-5 tömeg% (légszáraz)

Felületminőség:

színoldal sima, hátoldal finoman recézett

Hulladékelhelyezés

maradékai az építési törmelékkel együtt elhelyezhetők (EGK kulcsszám: 17 00 00)


 

A PROMATECT építőlapok feldolgozása

 

Méretre vágás, fúrás
A tűzvédő lapok a farost- és faforgácslemezekkel egyező módon és eszközökkel darabolhatók. Alkalmas eszköz az egyszerű kézifűrész, a hordozható és telepített körfűrész, a hagyományos elektromos fúrógép, célszerűen mindig porelszívó berendezéssel együtt használva.

 

Rögzítés
A tűzvédő lapok egymáshoz és a csatlakozó épületszerkezetekhez rögzítése csavarozással, szögezéssel és acélhuzalkapcsokkal lehetséges. Csavarozáshoz előnyös a korrózióálló felületkezelésű (pl. horganyzott, nikkelezett), süllyesztett fejű acél gyorscsavarok használata. A szögezéshez bármely szögtípus, a huzalszög is használható. A pneumatikus szerszámmal bevert huzalkapcsok lehetőleg tapadólakk bevonatúak legyenek.

 

Felületkezelés
Figyelembe kell venni, hogy a tűzvédő lapok felülete szívóképes és lúgos kémhatású, továbbá kültéri klímaigénybevétel esetén megfelelő védelmet igényel. A lapok csatlakozási fugáinak kitöltésére és a felület simítására a Promat simítómasszát kell használni. Csapóeső és felfröccsenő víz ellen megbízható védelem a Promat-2000 impregnálószer, amely egyben felületszilárdító mélyalapozó hatást is jelent, és nem rontja a lapok páraáteresztő képességét. Hidrofóbizáló felületkezelésre, festésre, lakkozásra, vakolásra és burkolatragasztásra csak lúgálló termékek alkalmazhatók. Tapétaragasztás és kerámialap burkolás lúgálló ragasztó- ill. ágyazóanyag réteggel csak a tűzvédő lapfelületek tapadásjavító alapozása után lehetséges.

 

Tárolás
A tűzvédő lapokat száraz helyen kell tárolni.

 

Információ: masterclima@masterclima.hu