Nem éghető szigetelő lap A1 besorolással

Nem éghető szigetelő lap A1 besorolással


 

Szigetelés  hőszigetelés

 

Masterclima (PROMATECT MC) Könnyű, cellulózszállal erősített, kalciumszilikát alapú, sokoldalúan alkalmazható száraz építőlemez, mely itatóspapírként szívja fel az alapfelületre kondenzált nedvességet, majd nagy felületen párologtatja ki a belső légtérbe, ezzel akadályozza a penészgomba-spórák megtelepedését. A Masterclima tartós védelmet biztosít a gombás fertőzések ellen. Rendkívüli tulajdonságai lehetővé teszik műemlékként védett épületek fizikailag kifogástalan belső oldali szigetelését, az átnedvesedett falak felújítását, valamint a felszívódó nedvességtől nedves épületszerkezetek gyors kiszáradását.

Ideális belső oldali szigetelés. Olyan épületeken, ahol esztétikai vagy műemlékvédelmi okok miatt nem készülhet külső oldali homlokzati hőszigetelés, a hővédelem javítását a Masterclima épületfizikailag jól működő belső oldali szigetelésként biztosíthatja.

 

A Masterclima hővezetési tényezője λ=0,053 W/mK. Ez azt jelenti, hogy egy 24 cm vastag téglafalazat hőveszteségét egy mindössze 2,5 cm vastag Masterclima belső oldali szigetelés kb. 50%-kal csökkenti.

 

A Masterclima lemezeket belső oldali hőszigetelésként páraáteresztő ragasztó segítségével közvetlenül a falra kell ragasztani, ezáltal megtakaríthatók a külső oldali homlokzati hőszigetelés állványozási költségei. Jelentőségüket vesztik továbbá a párakondenzációmiatt károsodott falak helyreállítására vonatkozó műveletek és költségek is.

 

Működési mechanizmus:

Ahol a hagyományos tömítési és szigetelési módszerek gyakran csődöt mondanak, ott a Masterclima lapok egészen egyszerű csereforgalmat bonyolítanak le a hideg és a meleg, a nedves és a száraz között (páradiffúziós ellenállási száma [μ] legfeljebb 9). A Masterclima felveszi a nedvességtöbbletet. Teljes felületével, párazáró réteg közbeiktatása nélkül, tökéletes érintkezéssel a homlokzati fal belső felületére fektetve a Masterclima a felvett nedvességtöbbletet kapilláraktív hatásmechanizmussal egyenletesen elosztja a lap belsejében, majd a klímafeltételek változása és észszerű szellőztetés esetén ismét kibocsátja (a lap saját tömegének 3,5-szeresét kitevő vízmennyiséget képes alakváltozás nélkül felszívni és tárolni).

Emellett a Masterclima lap felülete állandóan száraz, és lúgos kémhatása révén megakadályozza a penészgombák szaporodását a lap belsejében és felületén egyaránt.

Egyszerű beépíthetőség A Masterclima lemezeket – akár belső oldali hőszigetelés, akár penészgombafertőzés elleni védelem céljára – közvetlenül a falfelületre ragasztással építik be. Nem szükséges fúrás, csavarozás vagy szegezés. A lemezeket egyszerűen, kézifűrésszel vagy körfűrésszel kell méretre vágni. A ragasztómasszát a sima alapfelületre fogazott spatulyával kell felhordani; az így elkészített ragasztóágyra kell a lemezeket felhelyezni. Egyenetlen alapfelületek, pl. erősen vetemedett felületek esetén páraáteresztő kiegyenlítőhabarcsot, pl. mész- vagy cementes mészvakolatot kell felhordani, mivel a Masterclima lemezek és a falfelület között nagy felületű érintkezés a követelmény.

Felületképzés:

A Masterclima felület tapétázása vagy festése a ragasztás után 24 órával lehetséges. Mivel a Masterclima működési elve a kapilláraktivitáson, a páradiffúzión és a párologtatáson alapul, a felületképzés ezen részfolyamatok egyikét sem akadályozhatja. A tapétáknak, festékbevonatoknak vagy vakolatoknak minden esetben páraáteresztőnek kell lenniük. Festékanyagként a természetes alapanyagú, polimermentes, mész-, diszperziós- és szilikátfestékek javasolhatók. A polimer diszperziós (latex) festékeket ki kell zárni, mivel ezek legkésőbb már az első átfestés után párazáró filmet képeznek a felületen. A Masterclima lemezek burkolására a könnyű papír és üvegszövet tapéták alkalmasak.

Átfestésüknél azonban szintén ügyelni kell a festékréteg páraáteresztő tulajdonságára.

Műanyag tapéták alkalmazása  a  Masterclima lemezekhez nem javasolt. Átvonhatók viszont a lemezek páraáteresztő ásványi szórt vakolattal vagy vékonyrétegű nemesvakolattal.

A Masterclima lemezek csempézésekor arra kell ügyelni, hogy a csempézett falfelület legfeljebb a belmagasság 2/3-áig terjedhet, illetve a csempézett fal túloldalát nem szabad szintén csempézni vagy párazáró módon bevonni.

Az előnyök gyors áttekintése:

- A meglévő épületszerkezet védelme, értékének megőrzése.

- A fűtési költségek csökkentése.

- A beltéri klíma javítása.

- A nedvesség okozta károk elhárítása.

- Újabb penészgomba-fertőzés megakadályozása.

- Épületfizikailag kifogástalan, rendszermegoldású szerkezet.

- Természetes, egészségre ártalmatlan szerkezeti anyag.

 

Falszerkezetek gombásodásának megszüntetése és belső oldali hőszigetelése

A termék 50 mm vastag változata a falnedvesedés és gombásodás megakadályozása mellett belső hőszigetelésre is alkalmas. Az 50 mm vastag építőlemez ugyanazokkal az anyagjellemzőkkel rendelkezik, mint a vékonyabb 25 mm-es.

 

A  lemez hővezetési tényezője λ=0,053 W/mK. Ez azt jelenti, hogy egy 24 cm-es téglafalazat hőveszteségét  mintegy 66%-kal csökkenti. A hőszigetelő lemez közvetlenül a falra ragasztható.

 

Belső hőszigetelések épületfizikai problémája a lecsapódó nedvesség kockázatának fokozódása.  A Masterclima lemez az esetleges ilyen nedvességet folyamatosan elszívja a falszerkezet felületéről, amit folyamatosan ki is párologtat. Ezáltal az alapfal hőszigetelő képessége is javul. Ha a klimatikus viszonyok kedvezőtlen alakulása egy ideig nem tenné lehetővé a kipárologtatást, akkor sincs probléma, mert ez a vastagabb szigetelő lemez saját tömegének kb. 3,5-szeresét kitevő vízmennyiséget (kb. 40 liter/m2) képes alakváltozás nélkül tárolni. (Meg kell jegyezni, hogy ekkora vízmennyiség csak nagyon hosszú idő – több hónap, év – alatt csapódhat le.) A gyakorlati alkalmazások azt mutatják, hogy a tárolt víz mennyisége sohasem éri el és meg sem közelíti a telített, de még a hővezetési tényező jelentősebb romlását előidéző mértéket sem.

 

A standard 25 és 50 mm vastagságon túl nagyobb egyedi vastagságok rendelésére is van lehetőség (80 illetve 100 mm és 120 mm vastagságban). A hőszigetelés vastagságát az adott falszerkezetre vonatkozóan méretezni célszerű.

Testsűrűség: 280 kg/m3 ą 10%

Páradiffúziós ellenállási szám (μ) 4,5

Pórustartalom (nyitott cella) 85%

Kémhatás (pH) : 10,0 - 12,0

Vízfelvétel: legalább 250 tömeg

Hővezetési tényező: kb. 0,053 W/mK

Éghetőség: A1, nem éghető

 

 

Információ: Tűzvédelmi Centrum, 2225. Üllő. Pesti u 198

                        Tel/fax: (061) 295-00-00

                        Drótposta:  tuzvedo@anyagvedelem.hu