Nedves falakra PROMATECT MC

Nedves falakra PROMATECT MC


Burkolás, burkolat, víz elleni szigetelés, szigetelő, szigetelj, lapokkal a  salétrom ellen

 

MASTERCLIMA plus

Burkolólap átnedvesedett és oldott sókkal szennyezett falakhoz.

 

Előnyei

egyszerű kivitelezés (ragasztás-felületképzés), csekély hibalehetőség

egyrétegű megoldás

burkolás egy lépésben nagy felületen

könnyen kezelhető lapméret

kiegészítő hőszigetelés javító hatás

 

Az épület szerkezetét károsító, vízoldható sókat is tartalmazó talajnedvességtől átitatott épületfalak belső oldali felületének burkolásakor – akár utólagos nedvességszigetelés kiegészítéseként, akár anélkül – az alkalmazott technológia alapvető követelménye, hogy nyitott pórusrendszere révén a burkolat segítse elő a falnedvesség kipárolgását és felülete száraz tapintású legyen, továbbá akadályozza meg a nedvességből kikristályosodó sók felületi kivirágzását, a salétromosodást.

 

Erre a célra kb. két évtizede alkalmazzák az üzemben előkevert és helyszínen felhordott pórusos javító vakolatokat. A cementkötésű pórusos vakolatok használata azonban több bizonytalansággal és korlátozással jár együtt: a bedolgozott vakolatréteg minőségén sokat ronthat a nem megfelelő keverővíz mennyiség, a túlzott betömörítés és az utókezelés elmaradása. A kész vakolat 40-45 térfogat% pórustartalma megszabja a páraáteresztő és sóbetároló képesség határértékét. Így pl. a pórusos javító vakolatok alkalmazása – utólagos nedvességszigetelés nélkül – csak olyan falakon engedélyezett, amelyek nedvességtelítettsége legfeljebb 50% és vízoldható sótartalma sem több 1-2 tömeg%-nál.

A MASTERCLIMA plus burkolólap, amely teljesíti a pórusos javító vakolatokra vonatkozó nemzetközi előírásokat, több tulajdonságban lényegesen felülmúlja azokét és gyors, egyszerű, biztonságos kivitelezhetőségével előnyös alternatívát ad az átnedvesedett és sószennyezett falak utólagos belső felújításához.

 

Tulajdonságai

A MASTERCLIMA plus a korábbi MASTERCLIMA szigetelőlap továbbfejlesztett változata, amely a gyártó PROMAT és a bécsi Műszaki Egyetem céltudatos kutató együttműködése révén jött létre. Ennek legfontosabb eredménye a MASTERCLIMA plus pórusrendszerének módosított, hidrofóbizált kialakítása, amelynek köszönhetően a párologtató képesség változatlan megtartása mellett megszűnik a cseppfolyós nedvesség felületre áramlásának és a sók felületi kivirágzásának lehetősége. A MASTERCLIMA plus rétegen csak légnemű pára halad át és a kikristályosodó sók az alapfelülettől kiindulva, fokozatosan tárolódnak be a pórusrendszerbe.

A MASTERCLIMA plus cellulózszállal erősített, kalcium-szilikát alapanyagú, kb. 80 térfogat% nyitott pórustartalmú, 300 kg/m3 testsűrűségű burkolólap. Nem éghető, egészségre vagy környezetre ártalmas anyagot nem tartalmaz és nem bocsát ki. Kémhatása erősen lúgos, amely köztudottan gombásodásgátló hatású. 25 mm vastag, 1000x500 mm nagyságú lapok formájában gyártják. Nagy pórustartalma révén igen jó hőszigetelő képességű.

 

Feldolgozás, kivitelezés

A MASTERCLIMA plus előnye a hagyományos kőműves módszerrel felhordott vakolatokkal szemben a kivitelezés egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb módjában is megmutatkozik. A könnyű – mindössze 3,75 kg tömegű MASTERCLIMA plus lapok könnyen mozgathatók és kézi fűrésszel vagy elektromos fűrészgéppel egyszerűen és gyorsan méretre szabhatók.

A letisztított és cementkötésű habarccsal javított ill. simított alapfelületre a lapokat fogazott spatulyával felhordott ragasztóágyba kell fektetni az illeszkedő élek hézagainak egyidejű kitöltésével. A szigetelő lapok felragasztásához csak gyárilag előkevert cementbázisú, bevizsgált és engedélyezett ragasztóanyagot szabad használni. Csak a páraáteresztő ragasztó használata biztosítja a kedvező szigetelő hatást: ilyen pl. az LB-Knauf gyártmányú ragasztótapasz. A ragasztás megkötése után a burkolat felületét ugyanezzel a ragasztótapasszal lehet glettelni. Az érintkezési fugákat szükség esetén kb. 5 cm széles rögzítő üvegháló szalaggal lehet egymáshoz erősíteni a glettelés előtt vagy során. A felületet végül meszeléssel, mészfestékkel vagy szilikátfestékkel lehet bevonni. Bármelyik felületképzés alapkövetelménye, hogy páraáteresztő legyen, vagyis a MASTERCLIMA plus burkolatréteg kipárologtató hatását nem ronthatja le.

 

Műszaki jellemzők

 

Jellemző Mért átlagérték Követelmény

Testsűrűség (kg/m3) 300 max. 1400

Nyomószilárdság (N/mm2) 2,1 1,5-5,0

Nyitott pórustartalom (térfogat%) kb. 80 min. 40

Páradiffúziós ellenállási szám (μ) 9 max. 12

Sóállóság megfelelő megfelelő

Hővezetési tényező (W/mK) 0,065 -

Éghetőség „A1”, nem éghető

 

Információ: masterclima@masterclima.hu