Falszigetelés olcsó lapokkal

Falszigetelés olcsó lapokkal


 Szigetelés, vízszigetelés

 

A nedves, penészes, különböző vízben oldott sókkal terhelt falazatok, egészségtelen, károsodott épületek rendbehozatalára egy új, az eddig ismert szigetelőanyagoktól, az eddig ismert módszerektől eltérő szerkezetű, tulajdonságú és hatású termékekkel.

 

A 25 mm-es lap kb.21 lit. nedvességet képes magában tárolni. A gombák megtelepedést akadályozza a szigetelő lemezek lúgossága.

Beépítése egyszerű, gyors, a helyszíni élőmunka aránya minimális. Igen kiváló érték/Ár arány. Házilagos kivitelezésre is alkalmas

Ár: bevezető, akciós. 1000x500 mm tábla (0,5 m2-es lap)  érvényes ár.

 

Promatect MC  25 mm-es

 

Kevés olyan technológia van, amellyel belülről is lehet lakótereket szigetelni, holott gyakran fordul elő, hogy nincs más megoldás, így például műemléki épületeknél, ahol a homlokzatot nem szabad megváltoztatni, de társasházak vagy családi házak esetén is hasonló lehet a helyzet, ha a külső szigetelésre nincs lehetőség.

 

Az egyszerűbb és olcsóbb megoldás, például a régi építésű házaknál a nedvesedés okozta problémák megszüntetésére, a falak „kiszárítására” a PROMATECT-MC burkolat.

 

Sok lakóépületben küzdenek a rossz hőszigetelő képességű falazatok vagy a hőhidak következtében kialakult páralecsapódás, illetve a talajnedvesség felszívódásának következményeivel: a nedves falakkal, a penészgombák megjelenésével, illetve a sókivirágzással, a köznyelvben használatos úgynevezett salétromosodással. Ezek károsítják az épület szerkezetét, a penészesedés pedig súlyos egészségügyi problémát is okozhat. Leggyakrabban a légúti megbetegedésekre való hajlam, illetve allergiák kialakulását eredményezheti, de akár tüdőgyulladás is lehet következmény. (Írásunkban a közismert salétromosodás kifejezést használjuk, függetlenül az oldott sók fajtájától: szulfát, nitrát, klorid, magnézium stb.)

 

Egy kész épületnél az utólagos külső vagy alsó nedvesedés elleni szigetelés soha nem könnyű feladat. Egyes esetekben kivitelezhetetlen, például társasházaknál, ahol csak egy-két lakásban jelentkeznek szigetelési gondok, de a lakóközösség nem járul hozzá az egész ház újraszigeteléséhez. A régi épületeknél is gyakori hiba a talajnedvesség felszívódása a falakba, mely csak az alsó szigetelés bonyolult és költséges cseréjével szüntethető meg. Gyakran – például a rakott kőfalaknál – ez szinte kivitelezhetetlen. Előfordulnak kevésbé súlyos esetek is; egy-egy pince- vagy mennyezeti sarok nedvesedése, gombásodása.

Látható, hogy sok olyan nedvesedési probléma van, amelyeknél egyszerűbb a belső „szigetelés” kialakítása. Ezt a célt szolgálják például az üzemben előkevert és a helyszínen felhordott ún. pórusos javító vakolatok, melyek azonban munkaigényesek és alacsony hatékonyságúak. E gondok egyszerű és gyors megoldására szolgál a házilag is kivitelezhető PROMATECT-MC belső burkolat kialakítása.

 

Nedves, penészes falak szigetelése

 

Több, mint 15 éve fejlesztettek ki egy speciális szigetelő lemezt ilyen célokra, amely igen hatékony és egyszerűbben kivitelezhető, mint a vakolás. Ez a min. 85%-ban mikrokapilláris szerkezetű, különleges szigetelő lemez a PROMATECT-MC, itatóspapírként szívja fel a vizet, anélkül, hogy kicsepegne belőle és tárolja azt. Egy négyzetméter 25 mm vastag lemez akár 20-21 liter víz tárolására is képes lehet, de nyitott pórusszerkezete miatt a felszívott nedvesség folyamatosan párolog és szellőzéssel távozik a belső térből. Így ez az erősített kalcium-szilikát alapú lemez a falszerkezetet kiszárítja és szárazon tartja, ugyanakkor mindig száraz marad a lemez felülete és lúgos kémhatása (pH érték: 10-11) miatt végleges védelmet biztosít a falon megtelepedő gombás fertőzések ellen is.

 

A továbbfejlesztett változat, a PROMATECT-MC plus módosított pórusrendszerének köszönhetően – a nedvességelszívó és a párologtató képesség változatlan megtartása mellett – megszűnik a sók felületi kivirágzása. A kikristályosodó sók fokozatosan tárolódnak be a kapilláris rendszerébe.

A kapilláris rendszer sóbetároló képessége a teljes térfogat minimum 85%-a, így élettartama kb. 15-20 év! Ezután a burkolatot ki kell cserélni.

 

A PROMATECT-MC plus a fentiek miatt az átnedvesedett és sószennyezett (köznyelven salétromos) falak utólagos belső felújítására alkalmas.

 

Belső hőszigetelés

 

E szigetelőlemezek hőszigetelő képessége is kiváló. Fontos tulajdonsága, hogy ez az egyetlen szigetelő anyag, amely meg tudja oldani a belső oldali hőszigetelések alkalmazásánál gyakran fellépő páralecsapódási gondokat is. Egyértelműen rögzíthető, hogy a PROMATECT-MC lemezekkel lehet és szabad belülről hőszigetelni. A hővezetési tényező (λ) értéke: 0,053 W/mK. Kiválóan alkalmazható falfűtési rendszerek alá való hőszigetelésként is.

 

A részletezett szigetelő anyagok alkalmazási lehetőségei

 

Mielőtt e szigetelési technológia mellett döntünk, előtte célszerű szakemberrel megvizsgáltatni a falat, vagyis azt, hogy mennyi a fal nedvességtartalma, ill. a vízben oldott sók aránya. Ez helyszíni méréssel, szükség esetén (gyanús szennyeződések) laborvizsgálat elvégzésével határozható meg. Megállapítható az is, hogy kisebb nedvesedés esetén mekkora területet kell burkolni a szigetelőlemezzel.

Tekintettel arra, hogy a szigetelőlemez „működése” a páraáteresztő képességén múlik, alkalmazása előtt a nem páraáteresztő rétegeket el kell távolítani a falról.

Amennyiben a vakolat erős, nem válik el a falazattól, azt a vakolatra is lehet ragasztani.

A letisztított falra fogazott glettvassal felhordott páraáteresztő ragasztóágyba nyomjuk bele a lemezeket. A lemez felületét csak páraáteresztő glettel, ill. festékkel (meszes bázisú vagy szilikátfestékek) lehet bevonni. A terméket Magyarországon az LB-Knauf ragasztótapaszával alkalmazzák.

 

A lemezek beépítése egyszerű, biztonságos, gyors, a helyszíni élőmunka igény minimális, továbbá bármikor, télen-nyáron is alkalmazható. Az elmúlt 2 évben több ezer m2 felület felújítása történt ezzel a módszerrel, illetve anyaggal.

 

Az ÉMI KHT. által kiadott ÉPÍTŐIPARI MŰSZAKI ENGEDÉLY (ÉME) száma: A-733/2005.

Információ, a legolcsóbb napi árra:

 

masterclima@masterclima.hu

 

 

 

Egészség és komfort Masterclimával Új néven:

Promatect MC-vel

 

A nedvesség felbecsülhetetlen károkat okoz az értékes épületállományban.

Hatásai jól ismertek: egyrészt a költséges felújítási igény és a gyakran kényszerű használatkiesés – pl. lakhatatlanná válik a lakás -, másrészt a megváltozott beltéri klímaviszonyok, a kellemetlen szag és a megjelenő egészségkárosító gombatelepek miatt.

E kellemetlen hatások elkerülése ill. megszüntetése érdekében egyre sürgetőbbé vált az ellenük való hatásos fellépés. Hazánkban különösen fontossá vált a kérdés, mivel az elmúlt évtizedekben több százezer iparosított technológiával készült lakás épült (PANELHÁZ) és ezek nagy részében – hőszigetelési hiányosságok – miatt elsősorban a homlokzati és a csatlakozó falfelületeken nedvesedés, majd gombásodás (így pl. zöld ecsetpenész (penicillium glaucum) és fekete penész (aspergillus niger) telepek) alakultak ki.

A páralecsapódás és a nedvesedés számtalan tényező együttes hatásának „köszönhető”.

ígynem kellően hőszigetelt külső falak,

 

A falak hőhíd hatásai

anyag szerinti hőhidak a falszerkezet inhomogenitásai miatt

forma szerinti hőhidak (sarkok, fal, födém, erkélylemez, nyílászáró

csatlakozások)alacsony vagy magas belső hőmérséklet

magas páratartalom

a filtráció, a szellőzés, a szellőztetés hiánya stb.

 

A károsodások megszüntetése és megelőzése érdekében a Promat fejlesztő mérnökei egy új, hatásaiban igen kedvező belső, páragazdálkodásra és egyben szigetelésre alkalmas száraz szigetelő burkolólemezt fejlesztettek ki. A szigetelőlemez a páralecsapódásból keletkező vizet kapillárisaiban felszívja, tárolja, majd a megváltozott klimatikus viszonyok mellett (szellőztetés) leadja. Ez a MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) nevű kalcium-szilikát alapú, ún. száraz „szigetelőlemez”, amely kapillárisaiba saját tömegének 3,5-szeresét kitevő vízmennyiséget képes felvenni, tárolni, majd alakváltozás és minőségromlás nélkül képes azt ismét leadni és kiszáradni.

 

Ha ezt a lemezt a nedves, gombás falra speciális ragasztóval rögzítjük, akkor közvetlen kapcsolat alakul ki a két felület között. A MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC)

  „szigetelőlemez” kapilláris-tömege mind a levegőből, mind a falból felszívja a vizet, de abból gravitáció útján nem távozik el, nem csöpög ki belőle, így a függőlegesen a falra erősített lemezek alatt nem keletkezik víztócsa. A szigetelőlemezből száraz légállapot esetén párolgással távozó vízpára egyúttal kedvezően befolyásolja a központi fűtésű lakások levegőjének páratartalmát is.

 

A MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) szigetelőlemez kémhatása lúgos, pH értéke 10-10,2 – mely körülmények között az említett gombafélék már nem élnek meg és nem szaporodnak.

 

A MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) lemezeket (amelyek mérete 1250x1220x25 mm vagy 1000x500x25 mm), egymáshoz illesztve kell a falfelületre ragasztani (csak speciális ragasztóval!). A lemezek csatlakozási egyenetlenségeit a ragasztóba ágyazott üvegszövethálóval egyenlítik ki, ill. erre a ragasztóból készített, ugyancsak speciális gletteléssel kell a felületet festésre, tapétázásra előkészíteni.

Fontos! Csak páraáteresztő tulajdonságú ragasztót, festéket és tapétát szabad a rendszerhez használni, műanyagtartalmú ragasztók és műanyag tapéták nem megfelelőek, mivel a MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) nedvességforgalmát akadályozhatják.

Ha az így elkészített belső szigetelésű, nedves, gombás lakásokat az emberi igényeknek megfelelő mértékben szellőztetik, a káros hatások rövid idő alatt megszűnhetnek.

A 25 mm vastag MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) szigetelőlemez hőszigetelő hatású is. Egy k = 1,1 W/m2K értékű, gyenge hőátbocsátási tényezőjű külső fal belső oldalára szerelve a 25 mm-es MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) lemezt, a fal hőátbocsátási tényezője az elnyelt nedvességtartalom függvényében 10-30 százalékkal csökken, azaz javul.

A MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) lemez alkalmazásával a fal belső felületi hőmérséklete is emelkedik, így a falfelület „hidegérzete” csökken.

Az elmúlt hónapokban több házgyári lakásban készítettünk referencia felületeket, így Székesfehérváron, Budapesten, Miskolcon és Győrött. Az eddigi tapasztalatok alapján az eredmények kiválóak (Drezda hasonló „panelházaiban” már évek óta sikeresen alkalmazzák a MASTERCLIMA (új néven: Promatect MC) szigetelést).

Felületképzési kísérleteket végzünk belső, vékonyvakolat felhordásával is, ahol a csatlakozási hézagokat üvegszálas hézagoló szalaggal erősítjük. Természetesen itt is szigorúan figyelembe vesszük a rendszer nedvességforgalmát.

Az évtizedekkel korábbi B-30-as falazóelemekből készült lakások nedvesedését és gombásodását megszüntető referenciát is készítettünk.. A kivitelezéseket gyakorlott festő, burkoló és tapétázó szakemberek is elvégezhetik.

További információ: masterclima@masterclima.hu

 

 

 Tapasztaljuk, hogy a bevizsgált rendszerragasztó az LB-Knauf „ragasztótapasz”
 (nem keverendő össze a ragasztóhabarccsal és egyéb ragasztókkal) helyett több cég hasonló nevű, olcsóbb ragasztót ad, vagy ajánl.
Felhívjuk a tisztelt felhasználók figyelmét, hogy az ÉMI   vizsgálat is az említett anyagot javasolja.
Más ragasztót minden felhasználó csak saját felelősségére alkalmazza, annak tudatában, hogy ez esetben  nem garantált a szigetelés  szakszerű működése.
Igyekszünk az LB Knauf ragasztótapasz árát olyan szinten tartani, hogy  ne jelentsen lehetetlen költséget senkinek.
Szükséges hangsúlyozni, hogy minden reklamációt és problémát, mely „más” ragasztó alkalmazása miatt merül fel (esetlegesen) el kell hárítanunk.